Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) su sporazumom o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti, omogućili poduzetnicima u sektoru turizma odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a u sklopu kreditne linije od ukupno 600 milijuna kuna.

Napominjući u četvrtak na sjednici Vlade kako je turizam posebno pogođena grana uslijed pandemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković naglasio je kako će se suradnjom MINT-a i HBOR-a pomoći u osiguravanju likvidnosti poduzetnika u turizmu te da je MINT osigurao za to i 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamata.

Iz MINT-a su objasnili da će subvencionirati kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID-19.

“Kroz ovu kreditnu liniju sa HBOR-om stavljamo na raspolaganje oko 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja”, poručio je Cappelli.

Sredstva iz kreditne linije namijenjena su subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranim djelatnostima smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj) te pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, katering, ostalo), kao i iznajmljivanja plovila te za putničke agencije i organizatore putovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay