Cijena unce zlata u srijedu se oko 14 sati kretala oko 1748 dolara čime se nekih jedan posto spustila s najviše razine u posljednjih 7 godina dostignute dan ranije.

Uspon zlata rezultat je snažne potražnje uzrokovane nadolazećem globalnom ekonomskom krizom te slabljenjem dolara izazvanog golemim fiskalnim i monetarnim poticajima američke vlade i središnje banke. Stoga analitičari smatraju da nije daleko trenutak kada će najplemenitiji metal prekoračiti razinu od 1900 dolara, posljednji puta viđenu u vrijeme europske dužničke krize 2011. godine.

Valja podsjetiti kako je Međunarodni monetarni fond u utorak objavio procjenu da će ove godine globalno gospodarstvo oslabiti 3 posto što bi bila najgora recesija od Velike depresije iz 30-ih godina prošlog stoljeća.Iako je samo tijekom ovoga mjeseca unca poskupila za 130 dolara, stampedo kupaca i dalje traje. Josip Kokanović ističe kako se trenutnoj izimno velikoj potražnji za zlatom ne nazire kraj.

U Banci zlata to vidimo po rekordnom interesu kupaca u Hrvatskoj, ali i po nemogućnosti da nabavimo dovoljne količine zlata od velikih europskih talionica. Naime, sve što proizvedu i stave u ponudu, proda se praktički isti dan.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay