Ukupni krediti stanovništvu iznosili su krajem listopada 118,8 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pri čemu je porastao udjel kunskih kredita, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tako su ukupni kunski krediti krajem listopada iznosili 56,4 milijarde kuna i bili za 8,2 milijarde kuna ili 17 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, navode analitičari u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom iznosili su, pak, na kraju listopada 62,3 milijardi kuna, što je za 7,1 milijardu kuna ili 10,3 posto manje na godišnjoj razini.

“Posljedično, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je s 41 posto krajem prošlogodišnjeg listopada na 47,5 posto krajem listopada ove godine, odražavajući time trend razduživanja stanovništva u devizama i smanjenje valutnih rizika”, navodi se u analizi, objavljenoj u petak.

Najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu uobičajeno pripada stambenim kreditima, čija je ukupna vrijednost krajem listopada iznosila 52,1 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec.

I u toj se kategoriji kredita stanovništvu bilježi trend promjene valutne strukture.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock