Unazad dva tjedna medijima su počele kružiti priče kako će Rusija koristiti kriptovalute kako bi zaobišla sankcije.

Bez obzira na zabrinutost Janet Yellen, Hillary Clinton, Christine Lagarde i ostalih ličnosti, trenutno ne postoji dovoljno razvijeno kripto tržište na svijetu pomoću kojeg Rusija može zaobići sve oštrije ekonomske sankcije koje joj se nameću.

Transparentnost blockchain sustava i sve naprednija analitička sposobnost forenzičkih tvrtki kao što je Chainalysis, čine kriptovalute gotovo beskorisnim za izbjegavanje sankcija.

Unatoč zabrinutosti Clinton da najveće kripto mjenjačnice ne čine dovoljno kako bi zatvorile mogući ruski način za bijeg, ostaje potpuno nejasno želi li ruska politička i poslovna elita zapravo uopće potražiti moguće rješenje u kriptovalutama.

Mnogi stručnjaci koji rade u pravnim i regulatornim institucijama mišljenja su da su kritike potpuno neutemeljene, te da se uporaba kriptovaluta previše politizira. Narativ je jedno, a činjenice su drugo.

Matthew Le Merle, suosnivač i upravljački partner Blockchain Coinvestorsa, rekao je da će Rusija definitivno pokušati zaobići sankcije, ali za to neće koristiti kripto. Pronaći će druga sredstva kroz već uspostavljen globalni financijski sustav, poput offshore subjekata i poreznih oaza otkrivenih u Panamskim dokumentima iz 2016. godine.

– Bili biste budala da koristite bitcoin ako pokušavate izbjeći sankcije – dodao je Le Merle.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr