Rat u Ukrajini za sada još nije ostavio posljedice na hrvatsko nekretninsko tržište, a brojni Hrvati ušteđevinu od prijeteće inflacije i dalje štite tako što ju ulažu u ‘cigle’. Kratki je to zaključak trenutne situacije na tržištu nekretnina u Hrvatskoj napravljen na osnovu razgovora sa stručnjacima za nekretnine, koji od reda govore da, barem za sada, u svom poslovanju nisu osjetili posljedice rusko-ukrajinskog sukoba.

– Za sada još nismo vidjeli izravan utjecaj tog rata. Mislim da je još prerano za to. Vjerojatno će se u nekom obliku posljedice tog rata vidjeti i na nekretninskom tržištu, no za sada nema nekih bitnijih promjena – kazala je Dajana Furgala, vlasnica agencije za nekretnine Orbit.

Prema njezinim riječima, ove godine, ipak, nešto je manji interes za kupnju stanova putem subvencionirah kredita, tzv. APN, a isto je potvrdio i Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta.

– Mi se bavimo i kreditnim posredovanjem i mogu reći da smo prošle godine u ovom razdoblju, dakle 15-ak dana prije početka APN-a imali veći broj potpisanih ugovora, nego što je to ove godine slučaj. Mislim da je glavni razlog za to što kupci koji su planirali ići na kupnju putem APN-a, nemaju što kupiti. Cijene nekretnina su narasle, ponuda za stanove koji se kupuju putem APN-a nije velika, a prodavatelji zbog rastuće inflacije, radije nekretnine prodaju kupcima koji kupuju gotovinom.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr