NA WALL STREETU su u četvrtak cijene dionica pale jer je inflacija u SAD-u dosegnula nove najviše razine u 40 godina pa se ulagači boje da će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 112 bodova ili 0,34 posto, na 33.174 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 posto, na 4.259 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 13.129 bodova.

Nakon snažnog rasta dan prije, jučer su se indeksi ponovno našli u negativnoj putanji jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije, nakon što je objavljeno da je u veljači stopa rasta potrošačkih cijena dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije. A to bi natjeralo američku središnju banku na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

“Podaci u skladu s očekivanjima”

“Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay