Najviše kupaca, trećina, traže stanove 50-60 m2, ali taj trend ne prati ponuda, otkriva godišnja analiza Njuškala.

Direktor agencije za nekretnine Opereta Borislav Vujović smatra da će inflacija koja je u tijeku učiniti da cijene nekretnina rastu još neko vrijeme, a već je vidljiv efekt kroz rast broja kupaca koji ulaganje financiraju u gotovini.

Prosječna cijena kvadrata prodanog novog stana u Zagrebu prema DSZ-u 2021. je bila 14.672 kn, što je 4,7% više nego 2020., a na razini države 13.713 kn, što je 7,8% više nego u 2020.

Interes za manjim sredinama u okolici Zagreba i susjednim županijama i dalje raste pa su uz Zagrebačku i Krapinsko-zagorska te Virovitičko-podravska županija lani zabilježile najveću razliku između ponude i potražnje, u kojoj potražnja za kućama nadmašuje njihovu ponudu.

Kuća ima i ‘viška’
Na tržištu je dostupno više kuća od potražnje za njima i u priobalnim županijama (osim Dubrovačko-neretvanske i dijelaunutrašnjosti), s time da se ovaj trend ne odražava na tražene cijene pa su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Istarska i dalje županije s najskupljim kvadratima kuća.

U Dubrovniku za m2 se prosječno traži čak 4151 euro, u Splitu 2033, u Rovinju 2620 eura. Osim obale stranci sve više traže Zagreb i Gorski kotar, no prema Vujoviću trend potražnje za apartmanima promijenio se u ‘second home’ u Hrvatskoj pa su najtraženije kuže za odmor s bazenima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay