Kriza u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps, jedan je od zaključaka nedavno održanoga panela Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (udruge CISEx), a koji je pružio uvid u trenutno stanje na domaćem IT tržištu te prognoze za naredno razdoblje. Tom je prilikom Tajana Barančić, vlasnica računovodstvene agencije Astra poslovni inženjering, analizirala 62 IT tvrtke koje nisu sve članice CISEx-a, ali, kako kaže, ‘čine relevantan uzorak da možemo zaključiti da se ti podaci mogu, manje ili vise točno, primijeniti na sektor u cijelosti‘.

Slijede izazovne godine

Naime, trenutačno se IT sektor suočava sa značajnim padom rasta, što je globalni trend, a najveći udarac osjetit će – agencije. U povoljnijoj se situaciji, pak, nalaze tvrtke usmjerene na područje podatkovne znanosti, budući da su sigurnost podataka, umjetna inteligencija i regulative ključni pokretači toga segmenta.

Mlađi stručnjaci i oni na početku karijere (juniori) suočavaju se s povećanim izazovima, posebice zbog situacije s umjetnom inteligencijom. Zapošljavanje u IT sektoru usporilo se, a poslodavci često traže viši senioritet.

Očekuje se da će sljedeća godina, možda čak i dvije, biti izazovne za IT sektor. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by ijeab on Freepik