Posljednjih nekoliko godina Hrvatska bilježi rekordne razine izravnih stranih ulaganja. Pozitivan trend nastavljen je i u prvih šest mjeseci ove godine s privučenih 1,23 milijarde eura investicija iz inozemstva

Istraživanje konzultantsko-revizorske kompanije EY Hrvatska pokazalo je da je tijekom 2022. godine u našoj zemlji realizirano rekordnih 26 stranih vlasničkih ulaganja, što je doprinijelo stvaranju 2585 novih radnih mjesta.

Pozitivan trend nastavljen je i ove godine te je u prvih šest mjeseci Hrvatska privukla 1,2 milijarde eura izravnih ulaganja. Strani investitori pritom su najviše ulagali u nekretnine. U tu je djelatnost u prvom polugodištu investirano 273,2 milijuna eura, što je samo nastavak trenda iz 2022. godine, u kojoj je sektor nekretnina privukao 907,1 milijun eura stranih ulaganja.

U prvih šest mjeseci ove godine znatno su povećana izravna strana ulaganja u telekomunikacije, a u prvih šest mjeseci investirano je 158,4 milijuna eura, što je gotovo tri puta više nego u cijeloj 2022. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Michelle Raponi from Pixabay