U 2024. godini pravo na ostvarenje pune starosne mirovine imaju muškarci s navršenih 65 godina i žene s navršenih 63 godine i šest mjeseci, uz uvjet da su ostvarili 15 godina radnog staža.

Iznimka su dugogodišnji osiguranici koji imaju više od 40 godina staža, a nedostaju im godine života. Oni stječu pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 60 godina života i 41 godinu radnog staža.

Pravo na odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu imaju muškarci koji navrše 60 godina života i žene s navršenih 58 godina i šest mjeseci, uz uvjet da su ostvarili 35 godina mirovinskog staža.

Ako ste u jednoj od spomenutih kategorija i planirate odlazak u mirovinu u idućih godinu dana, prvi korak koji morate učiniti je podnošenje zahtjeva za informativni izračun mirovine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Zahtjev možete poslati putem korisničkih stranica HZMO-a u okviru sustava e-Građani i u tom slučaju je besplatan. Ako zahtjev podnosite osobno, dolaskom u područnu službu Zavoda, usluga košta 7,29 eura.

Informativni izračun mirovine

Nakon podnošenja zahtjeva, REGOS će vam dostaviti informativni izračun mirovine. On se zapravo sastoji od dva izračuna: onog za mirovinu iz prvog stupa (izrađuje ga HZMO) i onog za mirovinu iz drugog stupa (izrađuje ga mirovinsko osiguravajuće društvo).

Od početka 2024. mijenja se izračun

Početkom godine stupaju na snagu izmjene mirovinskih zakona kojima se izjednačava dodatak na mirovinu iz drugog stupa s onim koji se obračunava na mirovinu iz prvog stupa. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Monica Silvestre: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-sitting-on-brown-wooden-bench-1034597/