Makarska je među prvim gradovima u Hrvatskoj dobila Studiju turističkog nosivog kapaciteta koju su, kao važni strateški dokument, izradili stručnjaci Instituta za turizam.

Prezentacija Studije održana je u punoj dvorani Arte, a rezultati pokazuju da je zadnjih godina prevelikom izgradnjom i stihijskim donošenjem odluka, Makarskoj nanesena velika šteta. U špici sezone u Makarskoj žive više od dva gosta po stanovniku, komunalna infrastruktura je prenapregnuta, više od polovice stambenih jedinica nije stalno naseljeno, a oko 10 tisuća je neprijavljenih komercijalnih ležajeva pa je zaključak da se mora prestati s nekontroliranim masovnim turizmom pod Biokovom.

Kako je u uvodu prezentacije Studije koju je izložio Neven Ivandić iz Instituta za turizam, kazao makarski gradonačelnik Zoran Paunović, ovaj dokument, izrađivan više od godinu dana, podloga je za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje.

Od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je povećana za 2,2 puta, ali za sada nije zabilježeno veće zagađenje okoliša, međutim dosegnut je maksimalni tehnički kapacitet sustava opskrbe vodom kao i odvodnje vode i to bez 1000 stanova koji se ne koriste, a veliki je problem buka i postojeća parkirališta su iskorištena 95 posto, što znači da je došlo preko granice mogućnosti njihovog korištenja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Max Rahubovskiy: https://www.pexels.com/photo/cozy-bedroom-in-hotel-8135248/