Mediji su izvjestili kako je Europski parlament podržao sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Kruna je to višemjesečnih pregovora koje je Borzan vodila u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

„Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Skupili smo većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali!“, oduševljena je Borzan.

No, njena objava otvara i neka pitanja. Navodi se, naime, da su skupili većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali, što bi bio omjer 344:342. Zanimalo nas je zašto je 342 parlamentaraca glasalo protiv? Kakav je njihov interes da takvim glasanjem zaštite ugrađivanje kvarova u uređaje? Štite li time EU ekonomiju? Oponiraju socijalistima?

Biljana Borzan rekla nam je kako su protiv bili pučani, konzervativci – iznimka je bila Ruža Tomašić – i dio liberala (iznimka Valter Flego).

– Podržali su me svi hrvatski zastupnici osim onih iz redova HDZ-a. Pretpostavljamo da im je prioritet interes industrije. I mi smatramo da se takva zabrana treba pažljivo definirati, ali onaj tko ne vara građane nema se zašto bojati takve zabrane.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay