Od 22.-24. 03. 2017. u hotelu Punta u Vodicama održan je 18. međunarodni simpozij o kvaliteti u organizaciji Hrvatskog društva menadžera kvalitete. Brojni međunarodni stručnjaci tri dana su raspravljali o kvaliteti u svim sektorima, od proizvodnje do obrazovanja.

Simpozij nosi radni naziv ‘Kvaliteta kao strategija’ u Hrvatskom društvu menadžera kvalitete smatraju da u svim segmentima, sektorima i djelatnostima kojima se bavimo treba ugraditi kvalitetu kao zajednički nazivnik bez obzira čime se bavimo u smislu unapređenja i razvoja, a sa konačnim ciljem unapređenja konkurentske sposobnosti Hrvatskog gospodarstva – istaknuo je Miroslav Drljača, predsjednik Hrvatskog društva menadžera kvalitete u samom zaključku simpozija najavivši i nove projekte i inicijativu za osnivanje Savjetodavnog vijeća pri HAZU.

Između ostalog, na konferenciji je istaknuto kako Hrvatska kao mala zemlja ne može utjecati na globalne političke, ekonomske i druge procese, ali ono po čemu može biti posebna i prepoznatljiva u svijetu je kvaliteta hrvatskih proizvoda i usluga budući da smo turistički orijentirano gospodarstvo,

Također, stavljen je naglasak i na Upravljanje kvalitetom u visokom obrazovanju gdje je osobito zanimljivo predavanje održala docentica Marija Boban sa splitskog Pravnog fakulteta uz primjer primjene analize rizika u visokom obrazovanju prema novoj inačici norme ISO 9001:2015.

Na samom kraju, iznesen je zaključak kako u svakom trenutku moramo voditi računa o ispunjenju stvarnih i pretpostavljenih zahtjeva krajnjeg kupca ili korisnika i upravo s naglaskom na kvalitetu Hrvatska može graditi konkurentnost.

-Upravo stoga na simpozij su pozvani svjetski i domaći stručnjaci da rasprave temu kvalitete kao strategije te da se na tu temu donesu zaključci s kojima će Upravni odbor Hrvatskog društva menadžera kvalitete upoznati Vladu, resorna ministarstva i sve zainteresirane strane u državi– zaključio je Drljača.

O samom značaju i raznovrsnosti simpozija govori i sama činjenica da su na simpoziju kroz tri dana prezentirana 36 znanstvena i stručna rada domaćih i stranih autora iz 13 zemalja svijeta.

Potpuni program simpozija dostupan je pod poveznicom http://www.hdmk.hr/Dokumenti/18th_Work_Schedule.pdf.