PARIZ, 28. prosinca 2016. (Hina/AFP/Reuters) – Francuska mljekarska grupa Lactalis želi preuzeti punu kontrolu nad talijanskim Parmalatom a najavili su i isključenje dionica talijanske kompanije iz burzovne kotacije radi lakšeg širenja poslovanja.

Lactalis je spreman otkupiti preostalih 12,26 posto udjela u Parmalatu nakon što je 2011. godine ponudom teškom 3,4 milijarde eura mimo negativnog mišljenja uprave pristupio izravno dioničarima i dobio njihovu podršku.

U francuskoj kompaniji ističu da je ponuđena cijena od 2,80 eura po Parmalatovoj dionici gotovo 15 posto viša od prosječne cijene dionice talijanske kompanije u protekla tri mjeseca i najviša od 2011. godine.

Bude li njihova ponuda prihvaćena, Lactalis će punu kontrolu nad Parmalatom platiti 636 milijuna eura.

“Nakon više od pet godina grupa Lactalis kao vodeći dioničar Parmalata namjerava mu osigurati novu dinamiku, koja se na dulji rok može jednostavnije i učinkovitije postići bez prikupljanja kapitala na burzi”, objavili su u utorak iz francuske grupe, najvećeg svjetskog proizvođača sireva, uključujući kamember President i mozzarellu Galbani.

Ako transakcija uspije, Lactalis će potrošiti 636 milijuna da dobije potpunu kontrolu nad Parmalatom.

Talijanska kompanija utemeljena je 1961. godine a urušila se krajem 2003., uz 14 milijardi eura manjka u bilanci nakon skandala zbog kojeg je uprava bila prisiljena zatražiti zaštitu od vjerovnika a pokrenuta je i kaznena istraga. Nakon provedenog preustroja dionice Parmalata ponovo su 2005. godine uvrštene u burzovnu kotaciju.

Sada je Parmalat najveća talijanska kompanija s dionicama uvrštenim u burzovnu kotaciju. Posluju u 24 zemlje  prošle godine generirali su prihode od 6,42 milijarde eura i dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije od 444,5 milijuna eura.

Lactalis je nakon preuzimanja kontrolnog udjela u Parmalatu 2011. godinama odbacivao špekulacije da želi isključiti njegove dionice iz burzovne kotacije.

(Hina)