Da biste dodatno zaradili, ne morate se uvijek ubiti od posla. Mnogi načini pasivnog ulaganja jamče stalan izvor prihoda, ne zahtijevajući da se u tu imovinu ili uslugu, kakva god ona bila, pretjerano petljate i za nju brinete. No pasivno ne znači da novac pristiže a da niste ni prstom maknuli. Takvo što ne postoji. Još ne. Pasivno ulaganje ipak zahtijeva neku vrstu truda, barem na početku

Urednik fotografije u Lideru ​Ratko Mavar već nekoliko godina dio svojih fotografija prodaje na specijaliziranim digitalnim platformama namijenjenima kupnji takvih uradaka. Počeo je skromno, s nekoliko specifičnih fotografija koje je snimio sasvim slučajno, kako kaže, ‘iz svoga gušta’, a danas na tim platformama već ima svoj portfolio. 

Moj prijatelj Robert mislio je da mu se, usprkos višegodišnjem poznanstvu, pomalo rugam kad sam ga pitala kakav je to osjećaj biti pasivni ulagač. On je savršen primjer pasivnog ulagača jer je kupio dva stana za dugoročno iznajmljivanje.

A i nisu sve pasivne investicije jednake: neke nude brz i redovit prihod, neke traže veći kapital na početku koji tek poslije donosi veću dividendu ili dohodak. Dio takvih ulaganja ovisi o tržišnim hirovima, ali najvažnije je da svatko za sebe nađe pravu ravnotežu između rizika i nagrade.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay