Kako od početka ove godine nema kvota za uvoz radnika u Hrvatsku, a Zakon o strancima omogućio je da se za posebna, deficitarna zanimanja prije zapošljavanja ne treba provoditi niti tzv. test domaćeg tržišta rada, direktan pristup imat će efekt i na rastući IT sektor.

Naime, na listi koju je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje navode se zasad 43 deficitarna zanimanja, uglavnom iz građevinarstva, ali tri su i iz IT sektora – programer, dizajner korisničkog sučelja te sistemski administrator.

– IT industrija raste u dvoznamenkastim postocima svake godine, čak i u pandemiji, to je najpropulzivnija grana, a broj onih koje dolaze na tržište iz domaćeg obrazovnog sustava daleko je nedovoljan – kaže Vladimir Kosanović, član Izvršnog odbora HUP ICT-ja iz Global Logica. Važnost uvoza novih kadrova potkrepljuje i time što je IT u pravom smislu riječi globalna industrija te je nužno da Hrvatska ima kompanije koje se mogu tući s globalnima. Lista deficitarnih IT zanimanja će se vjerojatno s godinama proširivati, smatra, ali i postojeća je dobar korak naprijed. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay