Nova poslovna kultura je fleksibilnija i daje zaposlenicima mogućnost odabira mjesta obavljanja posla, a suvremeno radno mjesto je, zapravo, gdje god se vi nalazite jer se sve odvija online. Zato je skovan termin hibridnog rada koji zaposlenicima omogućava fleksibilnost kombiniranja rada iz ureda, na daljinu, od kuće ili s bilo koje druge lokacije.

Microsoftov indeks trendova rada za 2022. pokazuje da je hibridni način poslovanja porastao za sedam posto u odnosu na godinu ranije i da najmanje 53 posto ljudi razmišlja o prelasku na ovakav model rada u ovoj godini.

Taj trend doprinosi i neprestanom razvoju novih tehnologija koje posao čine sve virtualnijim. One premošćuju digitalno i fizičko, osiguravajući zaposleniku angažiranost i mogućnost da pridonese, bez obzira gdje, kada i kako radio. Poslovni svijet se jednostavno više ne može vratiti na staro.

Sigurnosni izazovi

No, koliko god je hibridni način rada pogodan i napredan, također otvara i neke nove izazove, ponajprije sigurnosne. Cyber kriminalci sada sve svoje napade sve više usmjeravaju na remote radnike kako bi izvukli osjetljive poslovne podatke.

Osim ciljanih phishing napada problem predstavlja i činjenica da u fleksibilnom hibridnom modelu dolazi do preklapanja poslovnog i privatnog pa ne čude podaci da 69 posto zaposlenika koristi privatno računalo za poslovne zadatke, a 70 posto zaposlenika koristi poslovno računalo u privatne svrhe. K tome, 30 posto remote zaposlenika dijeli svoje računalo s drugima. Veliki su problem neosigurane kućne mreže te korištenje usluga, sustava, softvera, uređaja i aplikacija informacijske tehnologije bez ovlaštenja IT odjela.

Suvremena rješenja

I sami zaposlenici većinom su svjesni da predstavljaju prijetnju. Na temelju Global Workplace Reporta, samo 43,2 posto zaposlenika vjeruje da su podaci o tvrtki sigurni kada rade od kuće.

Iako sam hibridni model rada nosi puno izazova, oni nisu nerješivi. Ključ je u modernim korporacijskim tehnologijama poput rješenja iz bogatog Cisco portfelja, kaže Franjo Rebac, voditelj odjela za mrežu i mrežnu sigurnost u KING ICT-u, sistem integratoru čija su specijalnost napredna ICT rješenja koja pozitivno utječu na poslovanje i društvo.

Ističe kako je na prvom mjestu provjera identiteta zaposlenika koji se udaljeno spaja na ICT resurse tvrtke. Drugi je veliki izazov provjeriti spaja li se zaposlenik na ICT resurse tvrtke s računala koje nije sigurnosno kompromitirano. To se provjerava modernom tehnologijom i mehanizmima za sigurnosnu provjeru kakva, primjerice, pružaju Cisco tehnološka rješenja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay