Rusi odsad mogu ulagati u kriptovalute, no ne mogu ih koristiti ni za što drugo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon o nacionalnoj zabrani korištenja kriptovaluta za plaćanja. Odluka dolazi nakon što su ruska vlada i središnja ruska banka raspravljale o tome što bi trebale učiniti u vezi s kriptovalutoma.

U siječnju je Banka Rusije predložila zabranu kriptovalute za plaćanja ili ulaganja, piše Engadget. U veljači je rusko Ministarstvo financija podnijelo vladi nacrt kripto propisa koji dopušta ulaganje u digitalnu imovinu poput Ethereuma ili Bitcoina, ali ne i njihovo korištenje za kupnju stvari.

Zakon koji zabranjuje korištenje kriptovaluta za plaćanje usluga objavljen je na web stranici ruskog parlamenta. U njemu se navodi da je ruska vlada zabranila prijenos ili prihvaćanje digitalne financijske imovine kao naknade za prenesenu robu, pružene usluge, izvedene radove i druge načine koji dopuštaju preuzimanje plaćanja za robu digitalnom financijskom imovinom, osim ako je drugačije navedeno saveznim zakonima.

Rusija je raspravljala o kriptovalutama otkako je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu početkom 2022. godine. Kao rezultat toga, velike kripto tvrtke poput Binancea i Coinbasea rekle su da će se pridržavati zakona SAD-a ili EU-a o ograničavanju korištenja kripto razmjena za ruske državljane.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay