Hrvatski turistički djelatnici suočeni su posljednjih tjedana s nizom neobičnih upita gostiju koji žele rezervirati smještaj u Hrvatskoj, zbog čega sumnjaju da se na važnim stranim tržištima, poput Njemačke i Austrije, protiv Hrvatske vodi hibridna difamacijska kampanja.

Iako nemaju čvrstih dokaza da iza tih napada stoji Rusija, nekoliko visokopozicioniranih turističkih djelatnika za Nacional je izjavilo da su upiti koji dolaze iz Njemačke i Austrije toliko slični i bazirani na potpuno netočnim informacijama da je jedini mogući zaključak da netko u Njemačkoj i Austriji sustavno širi dezinformacije kako bi pred sezonu oslabio hrvatski turizam, a u ovom trenutku Rusija jedina ima takve kapacitete, ali i interes da našteti hrvatskom turizmu.

Nacional je otkrio kako se slične dezinformacije dijele na nekoliko različitih foruma, plaformi i aplikacijama Nacional je dobio iz više međusobno povezanih izvora što pokazuje da nije riječ o slučajnosti. Zabrinjava i to što su takve dezinformacije stigle i do Hrvatskoj iznimno važnih zemalja poput Njemačke i Austrije. 

Gosti iz tih dviju zemalja koji žele ili otkazati unaprijed rezervirane termine ili planiraju tek pronaći svoj odmor u Hrvatskoj najviše pitaju za ukrajinske izbjeglice koje odsjedaju u hotelima. Znaju da se ne bi ugodno osjećali na odmoru okruženi ljudima koji su prošli nezamislivu tragediju. 

Hrvatskim domaćinima su otkrili kako putem Telegrama i sličnih aplikacija dobivaju informacije o tome da Hrvatska nije sigurna zemlja zbog velikog broja izbjeglica, a pogotovo zbog onih koje, navodno, odsjedaju u hotelima. 

Velik broj tih upita se odnosi na istarske hotele koji su do početka rata bilježili velik broj rezervacija pa se očekivalo i da će sezona biti bolja od one 2019. godine. Rezervacije prema Istri stale su odmah nakon početka rata, a sada se sve više i više javljaju gosti koji su pod utjecajem neprovjerenih i netočnih informacija. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay