U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj prijevara i pokušaja prijevara na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn. Kako je upozorio agent FBI-a Sean Ragan, napadi predstavljaju “značajnu prijetnju” korisnicima, a povezani su s investicijama u kriptovalute.

Prijevara najčešće započinje kontaktiranjem od strane korisnika LinkedIna koji nude pomoć oko zarade investiranjem u kriptovalute. Iako to samo po sebi zvuči sumnjivo i konstantno čitamo upozorenja (pa i u Hrvatskoj) kako u takvim situacijama treba biti jako oprezan, mnogi su i dalje vođeni idejom o lakoj i brzoj zaradi te svoje povjerenje i novac daju neznancima.

Na početku se ipak čini kako je sve legalno jer prevaranti prvo usmjeravaju osobe koje su kontaktirali na prave platforme za investiranje u kriptovalute, a nakon što steknu njihovo povjerenje, usmjere ih na prevarantske platforme. Nakon toga, umjesto brze zarade, slijedi šok i brzo pražnjenje računa.

Osobe koje su nasjele na takve prijevare u razgovoru s novinarima dio krivnje prebacile su i na LinkedIn jer smatraju da je riječ o kredibilnoj mreži kojoj se može vjerovati i koja bi ih trebala zaštititi. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay