VELIKIH PROBLEMA IMA U ČAK 7 OD 20 INDEKSA

Ljestvica konkurentnosti uključuje 334 kriterija od kojih se dvije trećine njih odnosi na statističke podatke, a trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika

Hrvatska se na globalnoj ljestvici konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne u 2021. godini nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 analiziranih zemalja, objavljeno je u četvrtak.

Na razini 20 indeksa konkurentnosti, Hrvatska je ostvarila dobre pozicije u području međunarodne trgovine (29.), razine cijena (33.), zdravlja i okoliša (38.) te obrazovanja (44.). 

Velikih problema i potencijala za promjenu, apostrofirano je u objavi, Hrvatska ima u čak sedam od 20 indeksa, pri čemu je na samom začelju u području prakse upravljanja (64.), tržišta rada (64.), stavova i vrijednosti (63.), zakonodavstva u poslovanju (61.), osnovne infrastrukture (60.), stranih investicija (59.) te financija (59.).

I ove godine Hrvatska je na  posljednjem mjestu među članicama EU-a, a primjerice Slovačka, Mađarska i Rumunjska značajno su poboljšale svoje pozicije za sedam, pet i tri mjesta u odnosu na prošlu godinu pa se sada nalaze na 50., 42. i 48. mjestu.

Poljska je, pak, zabilježila pad za osam pozicija pa je sada na 47. mjestu, Slovenija i Bugarska za po pet (40. i 53. mjesto) dok je Češka pala za jedno te se sada nalazi na 34. mjestu. 

Švicarska je ove godine zauzela prvu poziciju na ljestvici konkurentnosti, druga je Švedska, a slijede Danska, Nizozemska, Singapur, Norveška Hong Kong, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Američke Države. 

Iza Hrvatske, na ljestvici se nalaze još Mongolija, Bocvana, Južna Afrika, Argentina i Venezuela.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay