Kompanije koje su prve uspjele izaći s učinkovitim cjepivima, američko-njemački konzorcij Pfizer/BioNTech te američki biotehnološki startup Moderna, već su uprihodili milijarde dolara.

Kako piše Financial Times, razloga za zadovoljstvo imaju i ostali, AstraZeneca i Johnson&Johnson, dok kinesko i rusko cjepivo dominiraju u desetak rastućih gospodarstava. Međutim, činjenica da se prvi put u modernoj povijesti radi o cjepivu koje je potrebno cijelom čovječanstvu znači da još nije kasno da se u taj “vlak” ukrcaju i drugi proizvođači, prenosi Poslovni dnevnik.

Velike farmaceutske kompanije, poput francuskog Sanofija i britanskog GlaxoSmithKlinea (GSK) nadaju se da će lansiranjem cjepiva 2. generacije popraviti imidž kompanija koje se nisu uspjele snaći u prvom valu. S druge strane, startupi poput Novavaxa, CureVaca i Valneve svoju priliku vide u golemoj potražnji. Novavax je već pred vratima tog tržišta, a “smiješi” mu se i mogućnost da njegovo cjepivo američka vlada donira drugim državama.

Pfizerovo cjepivo iduće godine trebalo bi donijeti 35,8 milijardi dolara prihoda, dvostruko više od prvog pratitelja. No, potencijal tržišta nadmašuje težinu prepreka. Tako londonska analitičarska tvrtka Airfinity procjenjuje da će Novavax 2022. prestići Modernu i zauzeti drugu poziciju među proizvođačima sa 17,9 milijardi dolara prihoda.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay