Sjećate se kada su radnici dobivali stanove besplatno?

Kažu, na mladima svijet ostaje. Ali što ako mladi ne prihvaćaju svijet koji im je ostavljen, nego ga žele promijeniti, i to radikalno? Na primjer, iz kapitalizma u socijalizam? I što ako se to događa baš u kolijevci kapitalizma – Velikoj Britaniji? A čini se da se događa. Tako barem tvrdi britanski “Guardian”, ugledno liberalno glasilo.

“Gotovo osam od 10 mladih Britanaca krivi kapitalizam za stambenu krizu, a dvije trećine ih želi živjeti u socijalističkom ekonomskom sustavu. Kako se to dogodilo?” pita se list u nedavnom tekstu “Pojedi bogate! Zašto su milenijalci i generacija Z okrenuli leđa kapitalizmu?”, koji započinje predrevolucionarnom rečenicom: “Mladi su gladni, a bogati su na meniju.”

Ta misao pripisuje se francuskom filozofu iz 18. stoljeća Jean-Jacquesu Rousseauu, koji je navodno izjavio: “Kad ljudi više ne budu imali što jesti, pojest će bogate!” Guardian piše da se ta njegova 300 godina stara fraza danas ukazuje “svuda po Twitteru i drugim društvenim mrežama”, pa tako, recimo, “na TikToku viralni videozapisi prikazuju mlade ljude koji prijeteći podižu vilice prema svakome tko ima skupi automobil”.

“Trebaju li svjetski milijarderi početi spavati s jednim otvorenim okom?” – retorički se pita britanski list, te odgovara naizgled utješno za kapitalističke elite: “Jedva. Jasno je da milenijalci i zumeri zapravo ne zagovaraju nasilje. No, također je jasno da je ovo više od samo još jednog viralnog mema.”

Tako je Guardian otvorio priču o “lijevim skretanjima” britanske omladine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay