Iako obožavatelji bitcoina tvrde da njegova potrošnja električne energije nije problem, jaki igrači pokušavaju proizvodnju učiniti ‘čišćom‘ za okoliš

Trenutni snažni oporavak tržišne cijene bitcoina upućuje na zaključak da je i potrošnja električne energije koja se koristi u ‘rudarenju’ te i drugih kriptovaluta opet porasla, upozorava portal Business Insider.

– Rudarenje bitcoina je izuzetno energetski intenzivna aktivnost. Cijena bitcoina se vratila na rekordno visoke vrijednosti posljednji put viđene u travnju ove godine, a to znači da i njegova potrošnja energije raste. Svake godine rudarenje troši toliko električne energije koliko i Nizozemska – navodi portal, dodajući kako povećanje potrošnje električne energije uslijed rasta bitcoina ‘predstavlja neugodnu činjenicu za svjetske lidere koji su se okupili na summitu posvećenom klimatskim promjenama u Glasgowu’.

Isti izvor tvrdi da se količina energije potrebna za proizvodnju bitcoina stalno povećava jer je pripadajući radni proces energetski intenzivan zbog sustava koji koristi za provjeru transakcija i zaštitu mreže. Ethereum, dodaje portal, druga po veličini kriptovaluta također koristi isti sustav, što znači da su dva dominantna tokena divovski gutači energije.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay