RIJEKA, 19. studenoga 2016. (Hina) – Lučka uprava Rijeka sudjeluje u projektu LOCATIONS – niskougljični transport u kruzing destinacijama, koji će sagledati utjecaje kruzing turizma i podupirati izradu niskougljičnih planova mobilnosti, rasterećenje prometa u urbanim sredinama i smanjenje onečišćenja i utjecaja na okoliš, priopćeno je u četvrtak iz Lučke uprave.

Projekt je počeo u studenome 2016., ukupno je predviđen proračun od oko tri milijuna eura, od toga za Lučku upravu Rijeka oko 120.000 eura. Financira se iz Programa transnacionalne suradnje Mediteran, putem Europskog fonda za regionalni razvoj, a koordinator je AREA Science Park iz Trsta. Sudjeluje dvadesetak partnera iz Italije, Hrvatske, Španjolske, Portugala i Albanije, iz luka Lisabona, Malage, Zadra, Rijeke, Ravenne, Trsta i Drača.

Hrvatski partneri su Lučka uprava Rijeka, Regionalna energetska agencija Kvarner i Grad Zadar, a pridruženi partneri u projektnim aktivnostima su Lučka uprava Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

U okviru projekta bit će razvijena i testirana metodologija za kreiranje niskougljičnih planova mobilnosti u lučkim gradovima. Odredit će se mjere za rasterećenje prometa u urbanim sredinama, posebice tijekom ukrcaja i iskrcaja putnika, utovara i istovara robe i pružanja raznih usluga kruzerima. Radit će se i na mjerama za smanjenje onečišćenja i utjecaja na okoliš, a predviđeno je i podizanje svijesti putnika i građana o važnosti održivog prometa i poboljšanju kvalitete života u gradovima.

Iz riječke Lučke uprave ističu da je promet putničkih brodova za kružna putovanja u Hrvatskoj svake godine veći, primjerice da se broj putnika na brodovima za kružna putovanja na zadarskom području od 2014. do 2016. gotovo utrostručio. Navode da su Rijeku 2015. posjetila 9.082, a lani 13.874 putnika sa brodova za kružna putovanja.

(Hina)