U očekivanju objave vrijednosti transakcije u najavljenom i od europskih regulatora dopuštenom Googleovu preuzimanju Photomatha, svakako najvažnije i najveće vijesti koja je u posljednjih godinu-dvije obilježila hrvatsko tržište spajanja i preuzimanja (M&A), ispod radara prolazi da je to tržište posljednjih mjeseci izrazito aktivno i dinamično na razini malih i srednje velikih tvrtki.

Konzultanti koji se bave tom vrstom transakcija kažu da među preuzimačima nema na vidiku straha od recesije, rasta kamatnih stopa i geopolitičkih nesigurnosti pa vjeruju da će ova godina biti još i bolja ili u najgorem slučaju jednako dobra kao prošla, koja je za većinu njih bila najbolja i brojem transakcija i ostvarenim cijenama.

A već početkom ove godine, jednako kao potražnja, dobra je i ponuda malih i srednje velikih tvrtki koje traže ili nove vlasnike ili strateške partnere koji će im omogućiti brži razvoj i proboj na nova tržišta. Praćenjem domaćeg tržišta M&A-a u posljednjih smo nekoliko mjeseci zabilježili dvadesetak spajanja i preuzimanja, pri čemu su mete, a najčešće i preuzimači, bile male i srednje tvrtke.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay