U razgovoru s jednom djelatnicom velikog hotela u Dalmaciji ovih dana saznajemo da se više ne zna ni radno vrijeme ni što će tko sutra raditi. Hotel je otvorio ranije nego prijašnjih godina, gostiju ima, ali još nema sezonaca, i lokalci doslovce rade sve, svaki dan dvokratno, jedan dan si u sobama, drugi dan poslužuješ doručak, pa večeru za grupu, pa ujutro u 6 ustajanje i sve iznova.

Najveći izazov za turizam na području čitave Jadransko-jonske makroregije je nedostatak radne snage uz veliku fluktuaciju, neadekvatnost radne snage, zastarjeli programi svih razina po kojima se trenutno obrazuju radnici turističkog sektora u strukovnim i školama za cjeloživotno učenje, kao i u visokoobrazovnim institucijama.

Jedan rinta za dvoje-troje
Ono što se ponekad zaboravlja, a rečeno je na ovom skupu, jest da je turizam radno intenzivna djelatnost koja izuzetno troši i vrlo često dovodi do izgaranja na radnom mjestu. Da ponekad ni plaća od 2000 eura neto nije dovoljna da se mladi zadrže u turističkom sektoru govorio je na događanju mladi chef iz Bosne i Hercegovine, Karlo Kovačević, s iskustvom rada u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay