ZAGREB, 30. siječnja 2017. (Hina) – Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u lanjskom prosincu, a makroekonomisti očekuju njezin rast 23. mjesec zaredom, premda sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 5,4 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 4,0 do 6,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to već 23. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

No, očekuje se sporiji rast nego u studenome, kada je industrijska proizvodnja skočila 7,1 posto na godišnjoj razini, najbrže od siječnja 2016.

“Očekujemo nastavak pozitivnih trendova u industrijskom sektoru uslijed dinamične domaće potražnje, ali i povoljnih visokofrekventnih pokazatelja u međunarodnom okruženju”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U prvih 11 mjeseci prošle godine industrijska je proizvodnja porasla 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pa će 2016. biti treća godina u nizu kako industrija jača, i to brže nego prethodnih godina.

U 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

(Hina)