ZAGREB, 29. siječnja 2017. (Hina) – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić sastat će se u ponedjeljak u Vladi s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) s kojima će razgovarati o jačanju gospodarske razmjene između Hrvatske i Francuske, priopćeno je u nedjelju iz Vlade RH.

Francusku udrugu poslodavaca (MEDEF) predstavljat će 25 francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i savjetovanja.

Prema podacima za 2015. godinu, ukupna trgovinska razmjena dviju država iznosila je 700 milijuna eura.

Hrvatska u Francusku izvozi automobilsku opremu i dijelove, poljoprivredne strojeve, teretne vagone, električnu opremu, tekstilne i kožne te drvne proizvode, a Francuska u Hrvatsku izvozi automobile, farmaceutske proizvode, plovila, poljoprivredno-prehrambene proizvode, plastične mase, električnu i elektroničku opremu te kozmetičke proizvode.

Predstavnici MEDEF-a u ponedjeljak će se sastati i s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Također u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj u HGK će se u ponedjeljak održati Hrvatsko-francuski poslovni forum, u sklopu posjeta izaslanstva francuskih tvrtki Hrvatskoj 30. i 31. siječnja. Na Forumu će se francuskim tvrtkama predstaviti poslovno okruženje i investicijske mogućnosti u Hrvatsku te omogućiti izravan susret s hrvatskim tvrtkama. Održat će se i B2B razgovori između 17 hrvatskih i 20 francuskih tvrtki.

 

(Hina)