ZAGREB, 2. veljače 2017. (Hina) – Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 28. mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u prosincu za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,5 do 3,0 posto.

Pokažu li se procjene točne, bila bi to ista stopa rasta na godišnjoj razini po kojoj je potrošnja ojačala i mjesec dana prije.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 28 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Rast prometa u trgovini na malo očekujemo zbog rastućeg optimizma potrošača koji je dijelom i pod utjecajem poreznog rasterećenja dohodaka, pa je i predblagdanska potrošnja bila izdašnija u usporedbi s godinom ranije. Ne treba zanemariti ni utjecaj dolazaka i noćenja turista”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak. A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju, kažu analitičari.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati je li nastavljen snažan rast potrošnje i na samom kraju četvrtog lanjskog tromjesečja.

S rastom od 3,4 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem lanjskom tromjesečju na 2,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.

(Hina)