ŽENEVA, 1. veljače 2017. (Hina) – Izravna inozemna ulaganja u svijetu smanjena su prošle godine 13 posto u okruženju slabog gospodarskog rasta i anemičnog povećanja obujma svjetske trgovine, procijenila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu UNCTAD.

Prošle je godine vrijednost izravnih inozemnih ulaganja na globalnoj razini iznosila 1.520 milijardi dolara, procjenjuju u UNCTAD-u.

Time su potvrđene njihove procjene iz prošlogodišnjeg listopada prema kojima su ulaganja u 2016. trebala pasti 10 do 15 posto zbog krhkog gospodarskog rasta, tvrdokorne slabosti agregatne potražnje, efikasnog suzbijanja nastojanja kompanija da smanje porezne obveze i njihove smanjene dobiti.

U 2015. izravna su inozemna ulaganja na globalnoj razini poskočila 38 posto.

U aktualnom izvješću UNCTAD ističe velike razlike u ulaganjima među pojedinim regijama u 2016., koje odražavaju različit utjecaj ekonomskog okruženja na pojedine zemlje.

Tako su ulaganja u razvijena gospodarstva smanjena devet posto, na 872 milijarde dolara. Pritom su ulaganja u Europu potonula 29 posto, na procijenjenih 385 milijardi dolara, uz snažne oscilacije u pojedinim zemljama tokom godine.

Nasuprot tome, ulaganja u sjevernoameričku regiju uvećana su šest posto, a u UNCTAD-u ističu i njihov značajan priljev u pojedinim razvijenim gospodarstvima, poput Japana i Australije.

U skupini gospodarstava u razvoju ulaganja je zakočilo usporavanje gospodarskog rasta i pad cijena robe. Ulaganja su u toj skupini smanjena 20 posto, na procijenjenih 600 milijardi dolara, procjenjuju u UNCTAD-u.

Tranzicijske su zemlje pak u cjelini zabilježile skok izravnih inozemnih ulaganja za 38 posto, na procijenjene 52 milijarde dolara, zahvaljujući značajnom povećanju ulaganja u Kazahstan i njihovom pojačanom priljevu u Rusiju.

Među pojedinim su zemljama najveći ukupni iznos inozemnih ulaganja u 2016. prema podacima UNCTAD-a privukle Sjedinjene Države, 385 milijardi dolara. Na drugom mjestu je Velika Britanija sa 179 milijardi dolara, koja je time znatno napredovala u odnosu na 2015. kada je bila na 12. mjestu.

Treće je mjesto pripalo Kini s privučenim inozemnim ulaganjima u ukupnom iznosu 139 milijardi dolara.

Za ovu godinu UNCTAD predviđa mogući rast izravnih inozemnih ulaganja na globalnoj razini za oko 10 posto, bazirajući tu procjenu na temeljnim ekonomskim pokazateljima.

“Svjetski gospodarski rast trebao bi ubrzati kao i obujam globalne trgovine” zahvaljujući potpori ekonomskih aktivnosti u razvijenim zemljama i u skupini gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju koja su usmjerena na izvoz robe, smatraju u UNCTAD-u.

“Valja ipak upozoriti da bi kratkoročno izravna inozemna ulaganja mogla zakočiti izražena neizvjesnost u pogledu budućih mjera ekonomske politike”, upozorava glavni tajnik UNCTAD-a Mukhisa Kituyi.

(Hina)