Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u N1 Studiju uživot komentirao je gospodarsku situaciju u zemlji i nove porezne prijedloge, među ostalim i porez na dohodak od rente

Govoreći o prijedlogu Hrvatske udruge poslodavaca vezanom uz poreze na dohodak od rente, Hrvoje Stojić je rekao da se radi o prijedlogu porezne reforme od prošle godine.

‘Još ćemo ga aktualizirati jer su se neke okolnosti izmijenile. Naši glavni prijedlozi su da ukazujemo na nepravedni porezni tretman rada i rentijerskih aktivnosti. Tu mislim na paušalce u turizmu koji gotovo nisu porezno opterećeni. Što se tiče potencijalnog gubitka, to bi nedostajalo u budžetima lokalne samouprave i više je načina kako nadoknaditi taj minus.

Predložili smo da se izjednači porezni tretman paušalaca u turizmu s općom stopom poreza na dohodak od imovine koja se plaća po 10 posto. Samo po toj osnovi dobilo bi se oko 300 milijuna eura. Treba razmotriti da se dohodak od takve rente izjednači sa stopama poreza na dohodak’, rekao je Stojić za N1.

Govorio je i o kretanju inflacije u budućnosti. ‘Maksimalac godišnje stope inflacije je iza nas. Moramo biti svjesni da će inflacija kroz cijelu godinu biti relativno visoka. Postepeno će se spuštati, ali pad se ne događa naglo kao što bi mnogi htjeli. Temeljna inflacija puzajući i dalje raste. Ona je u fokusu Europske centralne banke i zato ona nastavlja dizati kamatne stope’, zaključio je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay