Što se događa i zašto je potražnja sve veća iako se mladi iseljavaju, pa veliki rast cijena nekretnina nadilazi rast plaća i čini ih manje priuštivima, pitanja su koja muče mnoge. Kako očekivati od mlade obitelji da plati nekretninu od 50-ak kvadrata 150.000 eura, koliko iznose cijene u većim gradovima, s trenutnim prosječnim plaćama?

Čak i oni s iznadprosječnim primanjima imaju problema, posebno kad se uzme u obzir da većina građevinara traži da se dio plati u gotovini. Čak 60 posto nekretnina u potpunosti se plati gotovinom, a cijene rastu i preko 30% godišnje.

Alarmantan rast cijena nekretnina

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), situacija je više nego alarmantna. U 2022. je rast cijena iznosio 20.2 posto u odnosu na 2021. Rast je bio još veći u Zagrebu, gdje su cijene narasle za golemih 32.3 posto u odnosu na 2021.

Ipak, potražnja za stanovima ne jenjava. Prema izjavama agenata za nekretnine u javnosti, 60 posto ih se plaća u potpunosti gotovinom, bez kredita. Da se to događa, upozorio je još sredinom prošle godine guverner HNB-a Boris Vujčić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay