Vlada ne bi podržala prijedlog da se ukine mogućnost da građani koriste prekoračenja i tako stvori dodatni pritisak na njihov svakodnevni život odnosno egzistenciju, naglasio je ministar financija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sastali su se u srijedu s predstavnicima uprava banaka kako bi razgovarali o prešutnim prekoračenjima na tekućim računima građana.

Ministar Marić istaknuo je kako se iskristaliziralo nekoliko dobrih prijedloga koji ispunjavaju načela socijalne osjetljivosti i pravičnosti. Ponovio je kako nema namjera, niti bi Vlada podržala takav prijedlog, da se ukine mogućnost da građani koriste prekoračenja i tako stvori dodatni pritisak na njihov svakodnevni život odnosno egzistenciju. Siguran sam da ćemo pronaći zadovoljavajuće rješenje i djelovati brzo na korist potrošača, poručio je ministar financija.

Guverner Vujčić rekao je kako treba pronaći rješenje kojim bi se na jednak način regulirao dopušteno i prešutno prekoračenja: “Imamo različite alternative – nominalnu ili efektivnu kamatnu stopu te da ako banka smanjuje ili ukida ograničenja da se ljudima omogući otplata tih potraživanja u najmanje dvanaest mjesečnih rata”.

U HNB-u, naime, smatraju kako je za veće prekoračenje potrebno omogućiti duže rokove otplate, istaknuo je Vujčić.

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay