Podsjetio je da je jučer u državni proračun “sjelo” 6,14 milijardi kuna predujma koje je uplatila Europska komisija, odnosno 13 posto ukupne omotnice iz NPOO-a, te istaknuo da Vlada ima definiranu dinamiku trošenja i provedbe pojedinih mjera, kako reformskih tako i investicijskih. Tko će dobiti ta sredstva ovisit će o natječajima i ispunjenju kriterija za dobivanje novca, rekao je Marić.

“Slična stvar je i s vodnim gospodarstvom, to je područje iz djelokruga javnog sektora, a najveći naglasak je na vodoopskrbnoj mreži, jedan dio i na odvodnji, namjera je da se krene i s tim jer se radi o projektima koji mogu biti realizirani u idućih godinu dana”, rekao je Marić.

Dodao je da kreću natječaji za izgradnju vrtića, a početkom iduće godine ići će i za osnovne škole jer je, naveo je, namjera imati najmanje jednu godinu predškolske nastave. Po njemu, jako je važno i područje pojedinačnih projekata, recimo autonomnih vozila u kompaniji Rimac.

“Do kraja ove godine ili početkom iduće će se raspisivati i dodatni novi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava i za energetsku učinkovitost i daljnju zelenu transformaciju, a komponenta koja će i iz ovog predujma imati svoj određeni udio, sukladno dinamici trošenja, vezana je uz potres”, naglasio je ministar.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay