Kina daje najmanje dvostruko više novca za razvoj drugih država od Sjedinjenih Američkih Država i drugih svjetskih velesila, a većina tog novca su riskantni zajmovi s visokim kamatnim stopama kineskih državnih banaka, piše BBC.

Sume koje Kina posuđuje tim su više zapanjujuće jer je uprava ta zemlja ne tako dugo primala međunarodnu humanitarnu pomoću.

Istraživački laboratorij AidData, koji djeluje u sklopu Sveučilišta William i Mary u američkoj saveznoj državi Virginiji, utvrdio je da je Kina zajmovima i donacijama vrijednima čak 843 milijarde američkih dolara financirala 13.427 infrastrukturnih projekata u 165 zemalja.

– Kina u prosječnoj godini za financiranje međunarodnog razvoja izdvaja oko 85 milijardi američkih dolara. Usporedbe radi, Sjedinjene Države u prosječnoj godini za istu svrhu izdvajaju oko 37 milijardi dolara – rekao je Parks.

Za razliku od zemalja Zapada koje su nacije kojima su posuđivale novac, poglavito afričke zemlje, tjerale u dugove, Kina razvojne projekte ne financira državnim novcem već novcem državnih banaka. Te se pozajmice zbog toga ne pojavljuju kao dug u službenim računovodstvenim knjigama. Državne institucije Kine ne spominju se u ugovorima koje sklapaju kineske državne banke, klauzule o tajnosti skrivaju ostale detalje ugovora. AidData kaže da neprijavljeni dug Kine iznosi 385 milijardi dolara, piše BBC.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay