Nedostatak parkirnih mjesta, problemi u prometu, poskupljenje svakodnevnih potrepština, onečišćenje okoliša te prevelika ovisnost lokalnog gospodarstva o turizmu – upravo ove probleme Zadrani su prepoznali kao najsnažnije negativne učinke turizma u svom gradu.

Pokazuju to rezultati istraživanja “Zadovoljstvo lokalnog stanovništva razvojem i utjecajem turizma u gradu Zadru” koje su proveli učenici zadarske Ekonomsko- birotehničke i trgovačke škole zajedno s Odjelom za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i to u sklopu projekta Blue connect. Riječ je o projektu koji se fokusira na razvoj plavog društva, odnosno društva koje je osviješteno o uskoj povezanosti mora i lokalne zajednice, a provodi se u pet najvećih obalnih gradova u Hrvatskoj, piše Zadarski.hr.

– Naglasak je na održivosti turizma, na temi koja nikad nije bila aktualnija. Kao i uvijek, naši učenici rado su se odazvali na poziv doc. dr. sc. Tomislava Klarina da sudjeluju u ovom istraživanju, jer im to nastavu čini dinamičnijom. Projektom Blue connect se popularizira znanost i istraživanje među mladima, a izrazito je važno djecu poticati da kritički promišljaju, pogotovo o ovakvim pitanjima i temama – kaže Ivana Čapeta, profesorica u Ekonomskoj i razrednica 4D razreda čijih je 10 učenika sudjelovalo u ovom istraživanju.

– Dobiveni rezultati pokazuju kako su negativni učinci turizma u Zadru sve prisutniji, jednako kao i promjene u ponašanju lokalnog stanovništa. Uz pet već spomenutih, domicilnom stanovništvu u gradu smetaju i velike gužve, povećanje cijene najmova i nekretnina, iseljavanje s Poluotoka, promjena urbanog prostora… Ukratko, tijekom ljetne sezone sve je prilagođeno turizmu i turistima i to je ono što najviše smeta domaće stanovništvo – govore nam, u ime svojih kolega iz 4D, Leona Maričić i Hana Ciglar.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr