A za nju će ona iz 2010. biti mala beba

Vrijednost američkog dolara nezaustavljivo raste, čak i u trenutku kada postoji malo svijetlih točaka u američkom gospodarstvu. Američka valuta je upravo najjača u posljednja dva desetljeća, a ne čini se da je njenoj putanji rasta još kraj. Takva snaga dolara stvara gospodarske poremećaje diljem svijeta i remeti uobičajene tržišne procese, pritom stvarajući pobjednike i gubitnike.

U ponedjeljak je britanska funta dosegla rekordno nisku razinu u odnosu na dolar nakon što je novi ministar financija Ujedinjenog Kraljevstva najavio paket smanjenja poreza koji bi trebao potaknuti gospodarstvo zemlje. Nikad prije u povijesti vrijednost američkog dolara nije bila toliko blizu funti, a guverner engleske središnje banke Andrew Bailey je dao izjavu s namjerom da umiri zemlju, rekavši da banka “vrlo pažljivo prati razvoj događaja na financijskim tržištima”.

Nominalni efektivni tečaj američkog dolara porastao je za 12 posto od kraja prošle godine, prema procjenama JPMorgana. U istom razdoblju, efektivni tečaj jena deprecirao je za 12 posto, funte za 9 posto, a eura za 3 posto. U odnosu na dolar, funta je deprecirala za 21 posto, jen za 20 posto, a euro za 16 posto. Japanska centralna banka je intervenirala prvi puta od 1998. da im valuta ne padne još dublje. Unutar G20, iznenađujuće, valute mnogih zemalja u razvoju prošle su bolje od onih s visokim dohotkom. Ruska rublja naglo je ojačala, a na samom dnu je funta, turska lira i argentinski pezo.

Pošto živimo u svijetu koji mora plesati kako Sjedinjene Države sviraju, tako i sve ostale zemlje trebaju ubrzano dizati svoje kamatne stope, ukoliko ne žele da im se valute pretvore u prah. Tako su prošlog tjedan sve centralne banke svijeta zajedno podignule kamate za 350 bodova. 

Dolar je ujedno svjetska rezervna valuta, ali i najčešće globalno sredstvo razmjene. To znači da kad on jača, a druge valute slabe, (neameričkom) svijetu sve postaje skuplje; uključujući energente. Stoga, kad god financijski tokovi promijene smjer iz ili prema SAD-u, to utječe na sve. Opasnost je mnogo veća za one koji imaju značajne obveze prema drugim državama ili stranim bankama, još više ako su oni denominirani u dolarima. Dodajte na to ubrzavanje rasta kamata i imate savršenu oluju. Zato će mnoge će zemlje u razvoju sada trebati pomoć, navodi Financial Times.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay