NEW YORK, 23. siječnja 2017. (Hina) – Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s izvijestio je u ponedjeljak o blagom padu prihoda u četvrtom tromjesečju pod utjecajem troškova restrukturiranja i slabijeg rezultata na matičnom američkom tržištu.

U razdoblju od listopada do prosinca konsolidirani su prihodi kliznuli pet posto, na 6,03 milijarde dolara. Prilagođeni za utjecaj valutnih tečajeva smanjeni su tri posto.

Pritom su prihodi McDonald’sa na domaćem tržištu smanjeni nakon pet tromjesečja rasta, i to za 1,3 posto, a kao razlog u kompaniji navode visoku usporedivu osnovicu u istom razdoblju prošle godine kada je lansiran poseban meni za doručak.

Na globalnoj razini prihodi su im uvećani 2,7 posto.

U 2015. godini kompanija je u sklopu nastojanja da podupre posustalu prodaju odlučila povećati udio restorana pod franšizom. Do kraja 2018. godine udio restorana pod franšizom trebao bi iznositi 90 posto, u odnosu na 81 posto koliko je iznosio u 2015. godini. Plan podrazumijeva dodjelu franšiza za restorane na ukupno 3.500 lokacija.

Lokacije pod franšizom podrazumijevaju manja ulaganja i manji broj zaposlenih i često donose uštede ali ujedno prisiljavaju kompanije da ustupe više kontrole vlasnicima franšize.

McDonald’s želi tim programom uštedjeti 300 milijuna dolara općih i administrativnih troškova.

Neto dobit pala je u četvrtom tromjesečju jedan posto, na 1,2 milijarde dolara. Prilagođena za utjecaj valutnih tečajeva zabilježila je isti postotni rast.

“Bili smo štedljivi i disciplinirani kao što su prilike i zahtijevale kako bismo ojačali kompaniju i naše financijske rezultate. Naša nastojanja urodila su efikasnijom i bolje fokusiranom organizacijom koja je generirala solidne rezultate u četvrtom tromjesečju i cijeloj godini”, konstatira u priopćenju predsjednik i izvršni direktor Steve Easterbrook.

U cijeloj 2016. godini prihodi su pali tri posto, na 24,62 milijarde dolara. Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva, zadržali su se na razini prethodne godine.

Neto dobit uvećana je pak tri posto, na 4,69 milijardi dolara, Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva uvećana je šest posto.

Rezultati pokazuju da će McDonald’s morati revitalizirati svoj imidž s obzirom na prodaju gotove hrane i jeftinijih namirnica u supermarketima i robnim kućama, koja potiče da se objeduje kod kuće, napominje agencija AP.

(Hina)