ZAGREB, 23. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatski telekom (HT) u suradnji s Udrugom za edukaciju građana pokrenuo je pilot projekt besplatnih edukacija za starije građane o korištenju računala i interneta koje će provoditi u Zagrebu i Splitu, a u skladu s njegovom strategijom za povećanje dostupnosti i korištenja brzog interneta.

Kako su u ponedjeljak objavili iz HT-a, to je njihov prilog nastavku ‘broadbandizacije’ (širokopojasni pristup internetu velikih brzina) Hrvatske.

Zainteresirani građani se za edukacije mogu prijaviti do početka travnja.

“Trenutno se po T-centrima skupljaju prijave za te edukacije, o čemu će ovisiti i njihov broj, a očekujemo da bi prva mogla biti krajem siječnja”, kažu iz HT-a dodajući da će starijima koji se za to odluče na raspolaganju biti stručnjaci koji će ih podučiti koristiti računalo i internet.

Edukacija će trajati dva školska sata (odnosno 90 minuta), pri čemu će polaznicima inženjer informatike demonstrirati rad na Windows operativnom sustavu, spajanje na internet i wi-fi, kako koristiti e-mail, društvene mreže i ostale programe po njihovoj želji.  Oprema će biti osigurana, ali polaznici mogu ponijeti i vlastiti tablet i laptop.

“I stariji građani poput svih drugih dobnih skupina sve više koriste Internet, pametne telefone i druge uređaje s kojih mogu pristupiti internetu. Prema našim istraživanjima, čak 30 posto svih novih korisnika broadbanda stariji su od 60 godina, od kojih 50 posto nema adekvatan uređaj za korištenje interneta i/ili ima strah od korištenja”, naglašavaju iz HT-a.

(Hina)