MEXICO CITY, 1. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Meksiko i Kanada ostat će u Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) čak i ako vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa napusti sporazum, izjavio je u četvrtak meksički ministar gospodarstva Ildefonso Guajardo. 

“NAFTA će nastaviti regulirati odnos između Meksika i Kanade”, kazao je Guajardo, ističući da samo Washington može razmatrati mogućnost napuštanja sporazuma. “Onaj tko bi mogao donijeti takvu odluku, ovisno o pregovorima, je naš susjed SAD”.

Guajardo je dao izjavu dan prije pregovaračkog sastanka SAD-a, Meksika i Kanade u Mexico Cityju o preoblikovanju i reformi 23 godina starog trgovačkog sporazuma, iz kojeg je američki predsjednik Trump zaprijetio da će istupiti ako ne postigne dogovor koji bi ga zadovoljio.

U Mexico Cityju održat će se drugi krug pregovora o reformi NAFTA-e nakon razgovora u Washingtonu prije dva tjedna.

Trump tvrdi da je sporazum koštao SAD radnih mjesta i industrijskih kapaciteta, dok Meksiko ističe da je integracija regiju učinila konkurentnijom, pomažući u zaštiti radnih mjesta.

“Niti Kanada, ni Meksiko neće objaviti svoj izlazak iz NAFTA-e jer želimo da naši odnosi i dalje budu regulirani tim sporazumom”, rekao je Guajardo nakon susreta sa zastupnicima u parlamentu.

(Hina)