ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina) – Ministarstvo financija najavilo je u četvrtak da će osnovati radnu skupinu u koju će biti uključeni predstavnici svih zainteresiranih, među kojima i predstavnici računovodstvene struke, a koja će analizirati tržište računovodstvenih usluga u Hrvatskoj te izraditi prijedlog rješenja u svezi licenciranja koje će uvažavati procjenu učinaka na gospodarstvo i postojeće tržište računovodstvenih usluga. 

Ministarstvo financija se priopćenjem na svojim internet stranicama očitovalo na upite u vezi uređenja računovodstvene profesije i zakonske odredbe o licenciranju računovođa od početka 2019. godine.

Pritom se podsjeća na odredbe Zakona o računovodstvu ( (Narodne novine, broj 78/15), odnosno članak 7. stavak 4. kojim je regulirano da “ako poduzetnik povjeri obavljanje računovodstvenih poslova i funkcije računovodstva drugim pravnim ili fizičkim osobama, one moraju biti licencirane za obavljanje tih poslova na temelju posebnog zakona”.

Izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu (Narodne novine, broj 120/16) rok za stupanje na snagu te odredbe produžen je s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019. godine, kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za izradu analiza i mogućih rješenja uređenja računovodstvene profesije, napominje se u priopćenju.

“Ministarstvo financija, kao stručni nositelj izrade propisa u području računovodstva, osnovat će radnu skupinu u čiji rad će uključiti predstavnike svih zainteresiranih strana, uključujući i predstavnike računovodstvene struke. Zadatak radne skupine će biti analiza cjelokupnog tržišta računovodstvenih usluga u Republici Hrvatskoj, usporedba s ostalim državama članicama te izrada prijedloga rješenja u svezi licenciranja koje će uvažavati procjenu učinaka predloženog rješenja na gospodarstvo i postojeće tržište računovodstvenih usluga”, najavljuju iz Ministarstva.

Dodaju i da će glavni cilj rada Ministarstva financija, u ovom području, biti daljnje razvijanje konkurentnosti i kvalitete računovodstvene struke te poticanje zapošljavanja.

Početkom kolovoza Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je ukidanje odredbe Zakona o računovodstvu koja propisuje obvezno licenciranje računovođa, a peticiju protiv licenciranja pokrenuli su i sami računovođe.

HOK je tada priopćio kako licenciranje nije potrebno jer sloboda tržišta i tržišnog natjecanja omogućava profiliranje struke koja bi licenciranjem bila ograničena te kako procjenjuju da bi licenciranje donijelo dodatno materijalno i vremensko opterećenje i rezultiralo bi povećanjem cijena.

Iz HOK-a su također bili upozorili i da osnivanje radne skupine za izradu posebnog zakona kojim će se propisati postupak i uvjeti licenciranja osoba koje pružaju usluge računovodstvenih poslova nije obuhvatilo predstavnike obrtnika.

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) je početkom kolovoza pokrenula peticiju protiv licenciranja. Računovodstveni servisi neće u slučaju licenciranja moći pratiti nametnute troškove te će neminovno biti prisiljeni zatvoriti svoje urede, upozorili su računovođe, koji su također negodovali što nisu uključeni u radne skupine koje odlučuju o pravilima za licenciranje.

IPRH je na svojim je internet stranicama objavio i sažetak sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem prije dva dana, u utorak 29. kolovoza, a na kojem se razgovaralo upravo o problemu licenciranja računovođa.

“IPRH je otvoreno i bez zadrške govorio o raznim interesnim skupinama koje pokušavaju na ovakav način stvoriti monopol na tržištu gdje bi samo rijetki imali pravo na rad, a sve pod krinkom zakonskog uređenja struke”, navodi se uz ostalo u tom sažetku.

Također se prenosi kako im je rečeno da Ministarstvo financija nije tražilo formiranje nikakve radne skupine pri Hrvatskoj revizorskoj komori te da će Ministarstvo “oformiti relevantnu radnu skupinu u vezi licenciranja računovođa u kojoj će biti svi zainteresirani, pa i predstavnici IPRH, u kojoj će se sučeliti argumentacija za i protiv licenciranja, na osnovi koje će Ministarstvo financija donijeti zaključak i odluku da li će biti potrebno izbaciti iz Zakona o računovodstvu sporan članak o licenciranju ili će licenciranja biti u nekom obliku, te u kojem obliku i možda na teret države”.

“Vezano za licenciranje, ministar nije izrazio svoj stav o obvezi licenciranja, ali je rekao da će svakako napraviti procjenu učinka spornog zakona na gospodarstvo, te ćemo se svakako na ovu temu još sastajati”, navode uz ostalo iz IPRH.

(Hina)