ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina) – Nexus Private Equity Partneri u četvrtak je objavio kako bi se mogao postići dogovor oko ključnih uvjeta ulaska strateških partnera – Damira Mihanovića i Henrika Fogh Rasmussena – u vlasničku strukturu Nexusa. 

“U iščekivanju pravne potvrde ovog dogovora od državnog regulatora HANFA-e, novi partneri bi kroz povezane pravne subjekte preuzeli većinski udjel u Nexusu. Namjera partnera jest da Mihanović preuzme ulogu izvršnog partnera dok bi Rasmussen vršio ulogu glavnog strateškog savjetnika i predsjednika savjetodavnog odbora”, navodi se u priopćenju Nexusa.

Naime, kako se objašnjava, finalizacija transakcije ulaska partnera u Nexus ovisi o dva ključna preduvjeta – suglasnosti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) na stjecanje kvalificiranog udjela partnera u Nexusu te iskazivanja povjerenja investitora u postojeće fondove pod upravljanjem Nexusa u novu vlasničku strukturu.

“Partneri vjeruju da će na sve zahtjeve moći brzo i jasno odgovoriti kako bi osigurali podršku i brzo razrješenje svih trenutnih izazova te omogućili snažan dugoročni razvoj investicija iz fondova Nexusa”, ističu iz tog društva za upravljanje alternativnih investicijskim fondovima.

U priopćenju se podsjeća i da je Damir Mihanović, doktor ekonomskih znanosti i sveučilišni profesor, član ili predsjednik nadzornih odbora nekoliko tvrtki te da ima značajno i dugogodišnje iskustvo vođenja kompanija u različitim sektorima, između ostalih Kraša i Croatia osiguranja, gdje je obnašao različite dužnosti, od direktora marketinga, izvršnog direktora te člana uprave i predsjednika uprave, a bio je i predsjednik uprave Croatia zdravstvenog osiguranja.

Danac Henrik Fogh Rasmussen od 2000. godine živi u SAD-u gdje se i školovao, a karijeru je započeo u DCI Grupi, globalnoj konzultantskoj tvrtki sa sjedištem u Washingtonu, gdje je savjetovao brojne korporativne klijente kada su u pitanju geopolitička pitanja i upravljao timom konzultanata u SAD-u i Europi. Predsjednik je i društva Argonne Global, američke tvrtke fokusirane na usluge savjetovanja vezane za poslovni razvoj i ulaganja kroz široki spektar industrija i globalnih regija, uz ostalo je i član Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država te je bio suosnivač i direktor društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Cimbria Capital, ističu iz Nexusa.

“Zbog iznimnog poslovnog iskustva i kroz međunarodne kontakte novih partnera, direktne pozitivne učinke u slučaju pozitivnog odgovora regulatora, osjetila bi sva društva iz portfelja Nexusa, a time i investitori u postojeće fondove. Tu se posebice misli na društva sa značajnim proizvodnim i izvoznim potencijalom, kao primjerice Dalekovod, Zagreb-Montaža i Požgaj Grupa kojima bi se omogućio kontakt s poslovnim partnerima na brojnim inozemnim tržištima”, navodi se u priopćenju.

Napominje se i kako su partneri već upoznati s trenutnim izazovima pojedinih društava pod upravljanjem Nexus fondova te će se aktivno uključili u pronalaženje mogućih rješenja koja će biti provedena odmah po završetku procesa preuzimanja vlasništva u Nexusu u slučaju odobrenje HANFA-e te potvrdu povjerenja investitora.

“Strateški je cilj partnera na platformi Nexusa, kreirati investicijsku platformu za ulaganja u Adria regiji. Ključna misija iza takve investicijske strategije je nastavak upravljanja private equity i venture capital fondovima kroz koje će se ciljanim ulaganjima omogućiti oslobađanje potencijala rasta u izvoznim sektorima i industrijama, počevši s uspješnom realizacijom sadašnjih značajnih investicija pod upravljanjem Nexusa”, navodi se u priopćenju.

Inače, Nexus se u posljednje vrijeme ponajprije spominjao u kontekstu indirektnog financiranja Agrokor koncerna. Naime, kao pozajmica Agrokoru u jesen prošle godine je završilo i 40-ak milijuna kuna koja je Povjerenički odbor fonda u ime ulagatelja bio odobrio za dodatno financiranje Zagreb-Montaže. Iz Nexusa su krajem srpnja bili objavili kako su pozajmice Agrokoru bile transparentne i zakonite, a da je Agrokor skrivao probleme jer u vrijeme njihova odobrenja nije postojalo ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora.

(Hina)