MEXICO CITY, 27. veljače 2017. (Hina/AFP) – Meksiko će uvesti selektivne carine na američki uvoz kako bi financirao gradnju zida na granici sa SAD-om i time uzvratiti istom mjerom ako američki predsjednik odluči uvesti carine na meksički uvoz, poručio je meksički ministar vanjskih poslova.

“Ako se Meksiko uistinu suoči s time, ako to nije tek prijetnja retoričke prirode, … meksička vlada bit će prisiljena odgovoriti”, rekao je u petak u radijskom intervjuu ministar Luis Videgaray.

“Odgovor (Meksika) ne bi bile carine na svu robu uvezenu iz SAD-a, jer bismo time oštetili meksičke potrošače … već bismo izabrali selektivni pristup”, pojasnio je meksički ministar.

Zemlje u susjedstvu SAD-a na pragu su najvećeg diplomatskog raskola u posljednjih nekoliko desetljeća zbog inzistiranja američkog presdjednika Trumpa da Meksiko plati gradnju zida duž 3.200 kilometara duge granice između dvije zemlje. Vlada meksičkog predsjednika Enrique Peña Niete snažno se usprotivila takvom potezu.

Videgaray pritom napominje da bi Trump uvođenjem carina na meksičku robu oštetio i domaćinstva u SAD-u koja kupuju sve vrste proizvoda iz južnog susjeda, uključujući avokado, automobile, telefone i kućanske uređaje.

Šef meksičke diplomacije izjavio je da je njegova zemlja otvorena za raspravu o “nekim aspektima” Trumpova obećanja da će ponovo razmotriti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) između Kanade, Meksika i SAD-a, ali da njegova zemlja neće prihvatiti nametnute carine.

Pena Nieto otkazao je u siječnju planirani sastanak s američkim predsjednikom u Washingtonu nakon Trumpove izjave da bi Meksiko trebao platiti izgradnju graničnog zida., Videgarayem i drugim dužnosnicima ,u nastojanju da obnove oštećene veze.

(Hina)