ZAGREB, 27. veljače 2017. (Hina) – Prošlu je godinu Zagrebačka banka završila s više od 1,7 milijardi kuna neto dobiti, nakon pola milijarde kuna gubitka ostvarenog u 2015. godini, pokazuje nerevidirano izvješće objavljeno u ponedjeljak. 

Poslovni prihodi Zagrebačke banke (Zaba) u prošloj su godini iznosili 4,67 milijardi kuna ili 21,7 posto više nego godinu ranije, zbog nižih troškova financiranja te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.

Pritom je neto prihod od kamata ostvaren u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je 93 milijuna kuna ili 3,5 posto više u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to stabilnog prosječnog volumena kredita tijekom godine i nižih troškova financiranja, kažu iz Zagrebačke banke.

Neto prihod od provizija i naknada je, pak, rastao za 42 milijuna kuna ili 4,4 posto, na 987 milijuna kuna, uslijed porasta naknada za platni promet te naknada od upravljanja imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga, navodi se u izvješću.

Izdvaja se i podatak o povećanju neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda za 697 milijuna kuna, na 951 milijun kuna, kao rezultat 371 milijun kuna većih prihoda od dividendi, ostvarene dobiti od prodaje udjela u Visa Europe Limited u iznosu od 135 milijuna kuna te viših neto prihoda od trgovanja u usporedbi s prethodnom godinom.

Istodobno su troškovi poslovanja Zagrebačke banke smanjeni za 79 milijuna kuna ili 4,3 posto, na nešto ispod 1,8 milijardi kuna, ponajviše zbog unapređenja poslovnih procesa.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke na kraju 2016. godine iznose 769 milijuna kuna i manji su za gotovo 1,9 milijardi kuna nego 2015. godine, kada je Zaba, kao i većina ostalih banaka koje su na hrvatskom tržištu nudile kredite u ‘švicarcima’, imala izuzetno visoke troškove za rezervacije uoči konverzije tih kredite, a što se odrazilo i na ukupno poslovanje banke, odnosno gubitak.

Po podacima iz financijskog izvješća za prošlu godinu, neto krediti komitentima iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili 5,8 posto manje nego godinu prije. Na to je smanjenje, kako objašnjavaju iz Zabe, najvećim dijelom utjecala otplata kredita javnog sektora te konverzija kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.

Istodobno su, pak, depoziti komitenata povećani za gotovo 4,8 milijardi kuna ili 6,7 posto i krajem prošle godine iznosili su 76,3 milijarde kuna.

Na razini grupe, koja uz Zagrebačku banku obuhvaća još 19 tvrtki i banaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, neto dobit za 2016. iznosi 1,68 milijardi kuna.

(Hina)