I došli do neugodnog saznanja…

Prosječan Zagrepčanin svoju potrošačku košaricu platit će oko 350 kuna. Stanovnik Berlina za iste namirnice izdvojit će 80 kuna više. No, Berlinčaninu će nakon toga od plaće ostati 22 400 kuna, a Zagrepčaninu samo 7 230 kuna, odnosno tri puta manje. U usporedbi s još osam europskih metropola, Zagreb je po omjeru plaće i nabavke namirnica drugi najgori. Ispred njega je samo glavni grad Poljske, Varšava.

Od 17 namirnica koje smo uspoređivali, U Zagrebu je po jedna najskuplja i najjeftinija. Građani hrvatskog glavnog grada najviše plaćaju vodu, i to 6,67 kuna za litru i pol, a najmanje glavicu salate, koja košta šest kuna.

Pomoću portala Numbeo, najveće svjetske baze podataka potrošačkih cijena i kvalitete života po gradovima, provjerili smo koliko u prosjeku koštaju namirnice u trgovinama mješovite robe u Zagrebu. Zanimalo nas je kako taj trošak izgleda u usporedbi s drugim velikim gradovima Europske unije. Izabrali smo Berlin, Pariz, Beč, Rim, Madrid, Budimpeštu, Varšavu i Ljubljanu.

Od ukupno 17 namirnica, u Parizu je najskuplje njih 12. Košarica je u Parizu sa svojih 614 kuna najskuplja. Međutim, prosječna plaća Parižanina od 19 370 kuna isfinancirat će 32 takve košarice.

Na suprotnoj strani nalazi se Ljubljana, njenih deset najjeftinijih artikala, a ujedno i najjeftinija košarica. Tamo će građanin s plaćom od 9 900 kuna moći kupiti 36 košarica u iznosu od 275 kuna.

Iako ima samo jednu najskuplju namirnicu, glavicu salate za 10,69 kuna, prema ovoj usporedbi, najmanje je isplativo živjeti i jesti u Varšavi. Plaća od 8 560 kuna namirit će 20 košarica koje koštaju 420 kuna.

Ovakav račun blizak je Zagrepčanima. S plaćom od 7 580 kuna, oni si mogu priskrbiti tek 21 košaricu po cijeni od 350 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay