‘Tužna je istina da među top deset najvećih svjetskih kompanija nema niti jedne europske‘, naglašava Malenica

– Zamislite da vam je prije 30 godina netko rekao koliko će internet biti važan. Biste li onda napravili neke drugačije odluke vezano uz svoju edukaciju? Kako biste odabrali prvi posao? U čemu biste se educirali? Biste li podnijeli veće rizike, uložili u drugačije biznise i slično? Kada danas pogledate top 10 najvećih svjetskih kompanija, vidite da su to internetski divovi koji prije 30 godina nisu postojali. Onda si pomislite kako su ti ljudi vidjeli u budućnost, uložili na vrijeme i sada mi svi koristimo te proizvode i usluge. Kao što je prije 30 godina to bio internet, tako je to u ovom trenutku umjetna inteligencija koja će sigurno obilježiti barem sljedećih 30 godina – tvrdi u Briefingu predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) Mislav Malenica, osnivač i direktor tvrtke Mindsmiths koja razvija umjetnu inteligenciju.

Tim područjem se, otkriva, bavi već 17 godina, u početku kao znanstvenik na Institutu Ruđer Bošković, a zadnjih 12 godina kao poduzetnik. Nekad su se, kaže, umjetnom inteligencijom bavili znanstvenici dok je danas cilj osmisliti proizvode i usluge i uključiti ih u stvarni svijet što je velika poslovna prilika zbog čega je važno sve u Hrvatskoj osvijestiti da se u to uključe.

‘Oni koji su sada inovativni i ulažu, oni će prosperirati. To su prvenstveno SAD i Kina. Oni koji sada stoje i čekaju što će se dogoditi će tonuti.’

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay