To je bilo prvo kancelarevo službeno putovanje u Afriku i ciljevi su bili pomno odabrani. „Demokracija, pravna država i pitanja koja su nam važna nisu nešto što je povezano samo s takozvanim zapadnim zemljama”, rekao je Olaf Scholz u intervjuu s dopisnicom DW-a iz Johannesburga Michaelom Küfner. „Republika Južna Afrika je demokracija, kao i Senegal i Niger.

Zato sam ih posjetio i mislim da je važno da i dalje surađujemo i kažemo da svijet ima dobru budućnost ako surađujemo.” Ono što na prvi pogled djeluje općenito, dobiva veće značenje ako se vidi u kontekstu rata u Ukrajini. Ruski napad je širom svijeta promijenio perspektive. „Bilo je dobro diskutirati sa šefovima država i vlada i shvatiti da oni imaju vrlo sličan pogled na svijet i da dijele želju za suradnjom”, istaknuo je Scholz, piše Deutsche Welle.

Njemačka ove godine predsjeda skupinom G7 koju čini sedam gospodarski najvažnijih demokratskih nacija. Težište zajedničkog rada treba biti jačanje demokracije širom svijeta. Pored Indonezije, Indije i Argentine njemačka vlada je na samit G7 krajem lipnja pozvala i Senegal i Južnoafričku Republiku. Senegal trenutačno predsjeda Afričkom unijom, a Južnoafrička Republika je najvažniji njemački partner južno od Sahare s volumenom trgovinske razmjene od 20,3 milijardi eura. Južnoafrička Republika je jedina zemlja na afričkom kontinentu koja je članica skupine G20.

LNG iz Senegala

I dok je Afrika u borbi protiv gladi ovisna o pomoći, ona istovremeno može puno toga i ponuditi: sirovine kao što su plin, rijetki metali i uranij. U Senegalu se upravo gradi postrojenje za ukapljivanje zemnog plina, dok Južnoafrička Republika zauzima jednu od vodećih uloga u proizvodnji vodika. Do sada su jeftini plin i nafta iz Rusije zaklanjali njemački pogled na afričke potencijale. To se sada promijenilo, pa tako i zbog toga njemačka vlada forsira suradnju s Afrikom.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay