Tehnološka industrija itekako je cvjetala za vrijeme pandemije. Neke će industrije poput prehrambene ili farmaceutske vjerojatno cvjetati vječno, ali društvene platforme, ovisne o oglašavanju, skupo plaćaju krizu koja poput plimnog vala guta sve pred sobom.

U moru kompanija koje su u naglom padu zbog trenutne situacije na tržištu, kriza ne zaobilazi ni velike medijske platforme kao što je Snap. Zbog nepovoljne makroekonomske situacije, u ponedjeljak su izgubili gotovo trećinu svoje vrijednosti nedugo nakon neplaniranog sastanka o zaradi u kojem se govorilo o trenutnim tržišnim uvjetima. 

Iz Snapa su u regulatornoj prijavi poručili da otkako su krajem travnja izdali smjernice o zaradi ‘makroekonomsko okruženje pogoršalo dalje i brže nego što se očekivalo’. Kao rezultat ekonomskih nedaća, iz tvrtke su očekivali prilagođenu zaradu prije kamata, deprecijacije i amortizacije u ovom tromjesečju ‘ispod najnižeg’ raspona smjernica, objavio je Financial Times.

Kad pada jedan, padaju i ostali 

Makar je privremeni potop za velik broj kompanija za očekivati, prisjetimo se samo tehnološkog sektora koji je za razliku od nekih prosperirao upravo zbog pandemije covid-19 i nagle promjene navika potrošača koji su puno više vremena provodili na društvenim mrežama, a samim time stvarali veći promet kompanijama poput Mete, Googlea, YouTubea i brojnih drugih.

Izvršni direktor Snapa je u dopisu također naveo da će ove godine zaposliti otprilike 500 novih zaposlenika što je poprilično niska brojka u usporedbi s 2021. kada je tvrtka najavila dvije tisuće novih djelatnika.

Meta i Uber također su najavili da će ove godine smanjiti broj budućih djelatnika, unatoč očekivanjima koja su bila znatno veća. Snapov je pad sa sobom povukao i Metu čija je dionica pala za šest posto, a Twittera za četiri.

Loše vijesti mogle bi za tvrtke ovisne o oglašavanju putem Interneta postati dio svakodnevnice. Ako se Snapov rekordni jednodnevni pad od gotovo 29 posto održi, izgubit će otprilike 11,4 milijarde dolara u vrijednosti.

Zbog toga bi Meta, Google, Twitter i Pinterest zajedno mogli doživjeti gubitke od 104 milijarde dolara, objavio je Bloomberg.  

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay