Unatoč tome što su potpisivanjem novog Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe s Vladom dobili četiri posto povećanja osnovice plaća od lipnja, sindikati javnih službi i dalje su nezadovoljni te najavljuju da će se bitka za novo povećanje plaća u javnim službama nastaviti na jesen.

Argumenti  s kojima će to tražiti jest da Vlada za ovu godinu očekuje inflacija od 7,8 posto, a sindikati smatraju da bi ona mogla biti i znatno veća, dvoznamenkasta. Drugo, kako čitamo na mrežnoj stranici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, pozivaju se i na to da prema zadnjim podacima rast plaća u privredi iznosi gotovo devet posto.

Otkuda proistječe podatak o rastu plaća u privredi od devet posto ne znamo, jer prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u ožujku ove godine iznosila je 7.607 kuna, odnosno 6,6 posto više nego u ožujku prošle godine. No, realno, kada se nominalni rast ‘očisti’ od rasta potrošačkih cijena u jednogodišnjem razdoblju, ovako povećane plaće vrijede 0,7 posto manje nego lani u ožujku. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay